Africhting en Gezondheid

Een Duitse herder is een veelzijdige hond. De honden kunnen geweldige huishonden zijn en graag met de baas hele einde wandelen , mee hollen naast de fiets of als kameraad mee trainen bij het hardlopen. Spelen met de kinderen of heerlijk een duik nemen in het water.

Daarnaast zijn de Iwan’s Haus Duitse herders vooral ook geschikt voor vele takken van hondensport ; Africhting (IGP (IPO), Speurhond ), Agility , Obedience etc.

     

De africhting en de gezondheid zijn onomstotelijk met elkaar verbonden. De hondensport vraagt nogal wat van het lijf en de geestelijke gezondheid van een hond. Een hond die het meer dan goed doet in de africhting maar niet gezond is zal vroeg of laat moeten afhaken.

Als het om de gezondheid gaat zijn we in eerste instantie op zoek naar een Duitse herder die qua karakter goed in elkaar zit. Het moet een Duitse herder zijn die een waak- en verdedigingshond kan zijn. Moedige, zelfverzekerde, evenwichtige honden die graag bij mensen zijn en voor de baas willen werken.  Naast deze geestelijke gezondheid staat de lichamelijke gezondheid.

  

Alle Duitse herders van deze kennel zijn geröntgend op HD en hebben een HD a- of fast normal uitslag. Dat betekent dat zij zeer goede tot uitstekende heupen hebben. De laatste jaren worden ook alle ellebogen bekeken evenals de ruggen . Ook deze zijn zonder bemerkingen of hebben een a-normal uitslag. Door het afnemen van een beetje speeksel kan het DNA ook bekeken worden om te zien of de honden vrij/drager of lijder zijn van DM (Degeneratieve Myelopathie) , een neurologische aandoening in de ruggemerg te vergelijken met MS bij mensen. Met honden die lijder zijn wordt niet gefokt. Honden die drager zijn zullen zelf niet ziek worden maar daar zal in de fokkerij een hond naast gebruikt moeten worden die vrij van DM is zodat ook alle nakomelingen geen DM zullen gaan krijgen. Via het DNA kan ook bekeken worden of de honden eventueel Dwerggroei zouden kunnen vererven. Uiteraard is dit ook niet wenselijk.

DM vererving